Eddig csak a fővárosban jeleskedett P+R parkolók létesítésében a Parking Kft., most azonban a veresegyházi önkormányzattal közösen agglomerációs fejlesztésbe fogott.

A november 4-i  nyitó sajtótájékoztatóval szinte egy időben kezdtek neki a 112 férőhelyes P+R parkoló és 40 férőhelyes B+R kerékpártároló megvalósításának. A projektet az Európai Unió 107 millió forinttal támogatja. A veresegyházi vasútállomás mellett épülő, kamerával megfigyelt, ingyenes parkolónak köszönhetően a környékbeliek biztonságos helyen hagyhatják autóikat és vonattal jöhetnek tovább a fővárosba. Így gyorsabb és kiszámíthatóbb lesz a közlekedés, illetve csökkenhet a forgalom a bevezető utakon.

A veresegyházi P+R parkolók és fedett kerékpártárolók kialakítása része annak a közlekedésfejlesztési programnak, amelynek keretében közel 400 millió forintos támogatásból a Parking Kft. idén már 570 férőhelynyi P+R parkoló és 120 férőhely B+R kerékpártároló létesítésében vett részt hat helyszínen. A parkolók kialakításakor a konzorcium tagja volt a XVII., a XXII. kerületi önkormányzat, valamint a MÁV. A ma megkezdett beruházás uniós pályázatát a fővárosi szakcég és a Veresegyházi Önkormányzat konzorciuma közösen nyújtotta be. Mivel a közlekedésfejlesztési szempontok között kiemelt helyen szerepel a közösségi közlekedés fejlesztése, valamint a forgalomcsökkenésnek köszönhetően a környezetterhelés mérséklése, ezért az Unió 90%-os támogatási intenzitással finanszírozza a beruházást, amely ezen a helyszínen több mint 107 millió forintos támogatást jelent. 

A sajtótájékoztatón részt vett Pásztor Béla, a város polgármestere, valamint a Parking Kft. EU projektekért felelős igazgatója, Ott Zsuzsanna. Kolléganőnk beszédében hangsúlyozta, hogy a Parking Kft. kiemelt feladatának tekinti egy modern közlekedési kultúra megteremtését, amelynek feltétele a közösségi közlekedés színvonalának a javítása. A P+R parkolók kialakítása mind a fővárosiak, mind az agglomerációban élők számára jelentős és pozitív változást eredményezhet, hiszen a forgalom mérséklésével csökken a zaj- és környezetterhelés, javítja a munkához jutás feltételeit, és az akadálymentesített parkolóhelyeknek köszönhetően az esélyegyenlőség szempontjai is érvényesülnek.

A beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, előreláthatóan november végéig. A parkoló üzemeltetését, a kamerás megfigyelést a Veresegyházi Önkormányzat végzi, amely  az önrészt is biztosítja.