A közlemény szerint a zöldterület jelentős növelése a park feleslegesen lebetonozott részeinek, a szükségtelenül széles utak és parkolók feltörésével, valamint a használaton kívüli épületek elbontásával megvalósítható, a növényzet rehabilitációja pedig átfogó és hosszú távú szakmai program alapján történik majd.

Hozzátették, hogy a Városliget területének jelenleg 35 százaléka beton, a parkon naponta több mint tízezer áthaladó, illetve ott parkoló autó hatása pedig jelentősen károsítja az egyébként is elhanyagolt növényzetet.

{loadposition myPosBannerCikkben}

A betonfelületek “visszazöldítésével”, az autóforgalom radikális csökkentésével, az intézményi hálózat megújításával és az új kulturális intézmények létrehozásával a Liget Budapest projektnek köszönhetően az évtized végére eddigieknél “sokkal élhetőbb, zöldebb és szerethetőbb” Városliget várja majd a parkhasználókat – írták. 

A Liget Budapest projekt ellen vasárnap civilek demonstráltak a Városligetben, ahol több mint ötszáz résztvevő formázta meg a “Ligetvédők szimbólumát”, a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát.

A megmozdulást rendező szervezetek képviselői elmondták: a demonstrációval a projekt leállítását, visszavonását követelik, és azt, hogy a közpark megújításáról induljon valódi társadalmi párbeszéd.