Németországban a Q-park exkluzív parkolási szolgáltató cég parkolóházait bénította meg a WannaCry zsarolóvírus, amelyről még mindig nem tudni biztosan, hogyan terjedt el ilyen gyorsan. Azt viszont már sejteni lehet, hogy ez csak a kezdet volt – írta a hvg.hu

Egyes németországi teremgarázsok fizetési rendszerére is bejutott a WannaCry. Az érintett parkolási cég nem tette még közzé, hogy milyen bevételektől esett el a fertőzés következtében, de a sorompók még mindig nyitva vannak, és így ellenőrizetlen a forgalom. A WDR beszámolóha szerint

a Q-Park nevű parkolási vállalat rendszerét érte támadás, amely 30 parkolóházat működtet, köztük 13 düsseldorfi garázst

A G Data szerint az események felhívják a figyelmet arra, hogy a víruskitörések könnyen hatással lehetnek a mindennapi életünkre is. A teremgarázsok irányításának lebénulása azért is jelent problémát, mert az autósok így a szabad parkolóhely nélküli garázsokba is behajtanak, és forgalmi dugók alakulhatnak ki.

Eközben az még mindig nem egészen egyértelmű, hogy a WannaCry hogyan terjedt el ilyen gyorsan. A szakemberek abban egyetértenek, hogy ezúttal nem az e-mail csatolmányok szolgáltak a fertőzés forrásaként.

A WannaCry kihasznál egy biztonsági hibát a Microsoft fájlmegosztási protokolljában (SMB), amelyet az internetszolgáltatók jellemzően nem szűrnek ki. Ez megkönnyítette a zsarolóvírus átterjedését azokra az internetre kötött gépekre, amelyeken engedélyezve van a szolgáltatás.

Tetszett a cikk? Osszátok meg minél többen!