A héten indul a Millenáris parkban a mélygarázs építése és a tervek szerint jövő év végére elkészül a területét és funkcióit illetően is kibővült Millenáris park – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek.

Három éve kezdődött a fejlesztés

Az egykori minisztériumi irodaházmonstrum bontásával három éve kezdődött a Millenáris park és a Margit körút közötti elhanyagolt terület rendbe tétele. A barnamezős beruházások megvalósítása, rozsdaövezetek rehabilitációja a világon mindenhol időigényes folyamat.

Varga Mihály kifejtette: megérti a környéken lakók türelmetlenségét, már nagyon várja, hogy a feleségével és gyermekeivel együtt eltölthessen néhány nyugalmas órát az elkészült parkban. Hozzátette: érdemes felidézni, hogy

a terület Buda kellős közepén hosszú éveken át elkeserítő állapotban volt

Régóta szúrta a szemét a budaiaknak, de a döntési helyzetben lévők közül nem mert hozzányúlni senki.

“De jobb is így, mert különben egy pláza, vagy luxus irodaház állna ma itt, hiszen voltak is ilyen tervek. Aztán a Fidesz-kormány elhatározta, hogy itt is rendet rak. Először a tulajdonviszonyokat kellett tisztázni, ami nem volt egyszerű. A sűrűn lakott környéken a bontást nem lehetett a nyilván sokkal gyorsabb robbantásos módszerrel végezni, és az egyik gyárépület, a Melegpörgető esetében méternél vastagabb vasbetonfalakat kellett különleges technológiával feldarabolni”

– mondta Varga Mihály.

Egy évig csak a sittet szállították

Hozzátette, hogy az irdatlan mennyiségű sitt elszállítása több mint egy évet vett igénybe, aztán a tervek engedélyeztetése is elhúzódott, de a beruházást irányító Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft-nek nincs szüksége mentségre.

“Már csak azért sem, mert most már a célegyenes közelében vagyunk, a héten felvonul a kivitelező, és elkezdődik a mélygarázs építése. Ha minden a tervek szerint alakul, jövő év végére elkészül a park is, és 2019 tavaszán már zöld lombos fák között sétálva gyönyörködhetünk a megújult, területét és funkcióit illetően is kibővült Millenáris parkban”

– fogalmazott.

Alagút épül a Fény utca alá

A miniszter kiemelte, hogy csaknem 2,5 hektáros területével hosszú idő után ez lesz első új létesítésű, hatalmas aktív zöldfelülettel rendelkező park a főváros szívében. Több mint 300 előnevelt lombos fa, kiterjedt gyepszőnyeg, jelentős vízfelület, kávézó, modern gyerekjátszótér és egy különleges zöldfal-installáció várja a látogatókat.

A Fény utca forgalma a föld alá kerül, így az új park egységes egészet alkot majd az addig szintén megújuló régi Millenárissal.

A parkban látványos újdonság lesz a hatalmas zöld növényfal. A növénytartókat egy 20 méter magas és csaknem 100 méter hosszú acélszerkezeten helyezik el, ezt fogják beborítani – idővel összefüggő zöld felületet képezve – a kúszónövények. – beszélt a részletekről Varga Mihály.

500 férőhelyes lesz az új garázs

Varga Mihály tájékoztatott arról is, hogy a park felszíne alatt 500 férőhelyes, kétszintes mélygarázs épül, amely érezhetően enyhíti a környék parkolási gondjait.

  • BEHAJTÁS: autóval behajtani a Kis Rókus utca felől lehet majd,
  • KIHAJTÁS: két kihajtó lesz: az egyik a Margit körútra, a másik pedig a Kis Rókus utcára nyílik.

a gyalogosok számára a park területén elhelyezett lépcsőházak és liftek kötik össze a mélygarázst a felszínnel.

Napelemek és elektromos töltők

Számos helyen napelemeket helyeznek el, de ezen túl az elektromos hajtású autók elterjesztését szolgáló e-mobilitás programnak az egyik központja is az új Millenáris parkban lesz. A mélygarázsban 12 töltő várja majd az elektromos autót használókat és a tervek szerint helyet kap egy e-mobilitást népszerűsítő információs központ is.

Közbeszerzés alatt a mélygarázsépítés

A mélygarázs építésére új közbeszerzési eljárást indítottak, mert az első körös ajánlatok jelentősen meghaladták a rendelkezésre álló forrásokat. A beruházás összköltsége hozzávetőleg 17 milliárd forint, de a számszerű végösszegnél többet mond, hogy az előzetes hatásvizsgálatot végző független közgazdasági műhely szerint a Millenáris park bővítése már 2024-re megtérül – mondta.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here