Az elmúlt évben egy elektromos autóval átlagosan már 270 kilométert lehetett megtenni egy töltéssel – derül ki egy friss tanulmányból. A hatótávolság 2020-ra 450 kilométerre nő.

Az e-autók átlagos hatótávolsága 2011-ben 150 kilométer, 2014-ben 200 kilométer, 2016-ban pedig 270 kilométer körül alakult. Az IFUA Horváth & Partners szakértői úgy jutottak erre az eredményre, hogy a gyártók által megadott hatótávolságot a Németországban forgalomba helyezett megfelelő típusok számával súlyozták.

Hogyan terjednek az e-autók?

A fejlődést a 2016-ban piacra dobott új modellek, illetve azok a régebbi modellek húzzák, amelyek hatótávolságát a gyártók megnövelték. A Tesla Model X 100D a gyártói adatok szerint 565 kilométert tud töltés nélkül megtenni, míg a BMW i3 újabb változata 300 kilométert, a Hyundai Ioniq EV 280 kilométert és az új Nissan Leaf (30 kWh-s akkumulátorral) 250 kilométert.

A hatótávolság növelését vagy nagyobb akkumulátorral, vagy az energiafelhasználás hatékonyságának javításával lehet elérni. Az energiahatékonyság azonban csak kismértékben javult az utóbbi időben, tehát a gyártók inkább nagyobb akkumulátorokat szereltek a kocsikba.

A Tesla 632 kilométert tud megtenni

A legnagyobb hatótávolsággal rendelkező e-autó, a Tesla Model S 100D ma már 632 kilométerre is eljut két töltés között a gyártó közlése szerint. Bár a többi járműhöz képest drága, de tavaly ez a modell a harmadik helyen állt a forgalomba helyezések száma szerinti toplistán Németországban. Mindez igazolja a Tesla stratégiai döntését, nevezetesen, hogy

A Tesla a kisebb városi autók helyett a nagy távolságokat megtenni képes modellekre fókuszál

A hatótávolság további növekedésére lehet számítani, mert a nagy gyártók – a Porsche, az Audi, a Volkswagen, a Daimler és a Ford – olyan elektromos autókat tervez 2020-ra, amelyek hatótávolsága jóval meghaladja a 300 kilométert.

2020-ra 450 km körül lesz az átlag

Így például az Opel Ampera-e, amelynek értékesítését Norvégiában kezdték el májusban, egyhuzamban már 520 kilométert tud megtenni. Ezért a szakértők arra számítanak, hogy 2020-ra az újonnan forgalomba helyezett, tisztán elektromos meghajtású gépkocsikkal átlagosan már mintegy 450 kilométert lehet majd autózni egyetlen töltéssel.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here