Megpróbálták meghekkelni a BKK új online jegy- és bérletvásárlási rendszerét, de nem sikerült a támadás. A rendszert azóta már sokkal biztonságosabbá tették, és nincs ok a leállítására – közölte a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Büntetőfeljelentést tettek

Szeneczey Balázs elmondta: a rendszer operatív működtetéséért felelős T-Systems Magyarország Zrt. arról adott tájékoztatást, hogy rendszerszintű volt az a támadássorozat, amely az első két-három napon érte az online értékesítési rendszert. A társaság egy ügyben büntetőfeljelentés tett.

A rendszer továbbra is biztonságosnak tekinthető, a városvezetést a BKK és a T-Systems arról tájékoztatta, hogy a “rendszer leállításának nincsen oka”, továbbra is biztonságban vannak a felhasználók adatai – tette hozzá.

Több mint ötezren regisztráltak

Szeneczey Balázs közölte, az elmúlt napokban mintegy ötezer felhasználó regisztrált a webes oldalon, és mintegy nyolcszázan vásároltak az online rendszeren keresztül. Szeptemberben hasonló felülettel, de egy továbbfejlesztett szoftverrel működik majd a rendszer – jegyezte meg.

A főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy az online értékesítési rendszer és az elektronikus jegyrendszer két külön projekt, amelyek egymással összeillenek, de párhuzamosan futnak. Az elektronikus jegyrendszert 2018 vége felé vezetik majd be.

Fotó Balogh Zoltán / MTI
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

Nem sikerült a hekkelés

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója a projekt lényegének azt nevezte, hogy “mindenkinek legyen otthon saját értékesítési automatája”. A rendszer előnyei között egyebek mellett azt jelölte meg, hogy javul az ellenőrzés és az online rendszerben vásárolt bérletet nem lehet elveszteni. Kijelentette: a csütörtök délutáni indulás óta általános rendszerhiba nem volt.

“A rendszerszintű beavatkozás, amely ellehetetlenítette volna a szolgáltatás nyújtását, nem járt sikerrel, erre irányuló kísérlet számtalan volt”.

– fogalmazott Dabóczi Kálmán

Lakatos András, a T-Systems Magyarország Zrt. ágazatigazgatója hangsúlyozta: a rendszer megbízhatóan működik, a felhasználók adatai biztonságban vannak.

Takács József, a társaság biztonsági igazgatója azt közölte, hogy a rendszer elindulása óta több mint hatszáz támadást regisztráltak.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here