Maguktól fognak leparkolni hamarosan az autók, miután behajtottak a parkolólóházba vagy mélygarázsba. Elég lesz csak elindítani egy alkalmazást az okostelefonon és az autó elindul parkolóhelyet keresni. A Mercedes és a Bosch intelligens londiner szolgáltatást fejleszt.

Mercedes-Museum parkolóházában kisérleteznek

Az önvezetés újabb lépcsőjét közelíti a Daimler és a Bosch, ugyanis sofőrmentes parkolási rendszert fejlesztenek a stuttgarti Mercedes-Museum parkolóházában. A 2018 elején induló tesztüzemben a felhasználóknak elég, ha okostelefonjukon parkolásra, vagy épp előállásra utasítják az arra alkalmas autókat, ezt követően az autók önállóan megkeresik a legközelebbi üres parkolót, vagy épp szolgálatra jelentkeznek.

Szkennereket raknak a garázsba

A házon belüli teszt az épület okosításával kezdődik, a Bosch lézerszkennerek tucatjait szereli fel, melyek segítségével az épület minden része centiméterre pontosan felmérhetővé válik. Az üres helyek nyilvántartását is ezek az eszközök végzik, az információkat WLAN-kapcsolaton keresztül továbbítják az autóknak. 

Nem kell átalakítani az autókat

Jó hír, hogy a kényelmes parkoláshoz nem kell alaposan átalakított autókat használni, ha a kocsi minimális önvezető képességgel, kulcsnélküli indítással és automata váltóval rendelkezik, akkor már csak a WLAN-kapcsolatot lehetővé tévő kommunikációs modult kell beépíteni.

20 százalékkal nagyobb kihasználtság a garázsban

Az előzetes becslések szerint az önjáró parkolás a jövőben a parkolóházak üzemeltetőinek akár húsz százalékkal jobb kihasználtságot jelentene, míg az autósok időt és energiát takaríthatnának meg. A fogyasztói bizalom erősítésére további, felhőalapú alkalmazásokat dolgoznának ki a felek, melyekkel például mosatni is el lehetne küldeni az autót.

Szinte az egyetlen gyenge pont, hogy legalább két év, amíg a fejlesztés a hétköznapi használatra is megérik.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here