Nissan Intelligent Mobility névere hallgat az a rendszer, aminek égisze alatt a japán autóipari konszern a jövő e-mobilitási infrastruktúráját fejleszti. A Nissan az elektromos autók gyártása mellett akkumulátorokban, töltőkben és energiaszolgáltatásokban is gondolkodik. Idén ősszel pedig érkezik az új Nissan LEAF, a világ eddigi legnagyobb darabszámban eladott elektromos autójának megújult változata.

1Electrify the World: bemutatjuk hogyan villanyozza fel a Nissan a világot

Tama, a Nissan első elektromos járműve

Az elektromos autók használatának széleskörű elterjedése nem csak magáról az járművekről szól. Kevesebb szó esik manapság az olyan dolgokról, amik ezt a nemes célt a háttérből lehetővé teszik. Itt elsősorban az elektromos töltőkre, akkumulátor technologiáka vagy épp az energetikai szolgáltatásokra kell gondolni.

A Nissan Intelligent Mobility rendszere holisztikusan kezeli az elektromos autózással egy időben felmerült kihívásokat: összefoglalja a vállalatnak az autóhasználattal, az alkalmazott hajtásrendszerekkel, valamint az autók társadalmi integrációjával kapcsolatos fejlesztési terveit.

Hetven éve Japán jelentős üzemanyaghiánnyal küzdött

Az elektromosság a világ talán egyik legfontosabb hajtóereje, az elmúlt 200 évben jelentősen átformálta környezetünket és drasztikusan javította életminőségünket. A Nissan grandiózus elképzelései, – hogy a világot „felvillanyozza” – 70 évvel ezelőtt, 1940-ben – a II. világháborút követően – kezdődtek, cég ugyanis ekkor készítette el első elektromos járművét.

A háború utáni borús időkben Japánban a küzdelem a mindennapi élet része volt. Az üzemanyag fejadagok komoly gazdasági következményeket okoztak a közösségi mobilitás területén is. Szerencsére az országnak volt egy korlátlanul rendelkezésre álló energiaforrása – a hidroelektromosság.

A hidroelektromosság hatalmas kihasználatlan energiaforrásai adták az ötletet a Nissannak, hogy gondoskodjon Japán mobilitásáról.

1947-ben a cég döntő lépésre szánta le magát, bemutatta első elektromos járművét a Tamát. A Nissan azóta vezető szerepet tölt be az elektromos mobilitás terén, a japán konszern gyártja a világ legfejlettebb elektromos járműveit.

Nissan Leaf a Várkert Bazár előtt.
Nissan Leaf a Várkert Bazár előtt. | Fotó: Nissan

E-mobilitási ökoszisztéma Nissan módra

Talán kevesen tudják Magyarországon – ha épp e-mobilitásról esik szó -, hogy a Nissan lényegesen nagyobb léptékben gondolkodik, mint az elektromos autók gyártása. A Cég az utóbbi években egy komplett e-mobilitási ökoszisztémát hozott létre, ami az alábbi négy fő pillérre épül:

  • elektromos járművek gyártása,
  • töltőinfrastruktúra,
  • energiaszolgáltatások és
  • partneri együttműködések.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Jelenleg elmondható, hogy a Nissan minden lépését az Intelligent Mobility jövőbeni szerepével kapcsolatos elképzelések határozzák meg. Akár a töltőinfrastruktúra fejlesztése iránti elkötelezettséget nézzük, akár az energiaszolgáltatásokkal kapcsolatos befektetéseket vesszük szemügyre, tetten érhető a hagyományosan holisztikus szemléletmód. Ugyanez érvényes az innováció érdekében megkötött partneri együttműködésekre és a legújabb intelligens technológiák alkalmazására is.

Electrify the World: bemutatjuk hogyan villanyozza fel a Nissan a világot
KÖVETKEZIK: Az elektromos autó használatához szükséges energiát nem csak megtermelni, de tárolni is kell
A centralizált, benzinkúton történő töltés mellett megjelennek a decentralizált, elektromos töltőpontok