Sok parkolóház küzd azzal a problémával, hogy szinte lehetetlen észrevenni őket vezetés közben, mert a homlokzatuk beleolvad az utcaképbe. Az önkormányzatok által előírt ilyen jellegű, a városkép védelmét célzó szabályozás, megnehezíti az autósok dolgát: nehezebben veszik észre ugyanis a parkolóházakat. Jó marketinggel viszont sokat lehet javítani a helyzeten.

Be is pattanok gyorsan a kocsiba, hogy megnézzem magamnak az Erzsébetváros egyik ikonikous parkolási épületét. Ha már úgyis a Belvárosban van dolgom, ez tűnik okos választásnak: közel van a központhoz, de mégsem kell kocsival behajtsak a Belváros sűrűjébe.

 

Ideális lokáció a Belváros szomszédságában

Az 1996-ben épült 6 szintes és 400 férőhelyes épület 2005-től egy ír befektetési alap tulajdonában van, az üzemeltetést az EZ Park hálózat látja el. A parkolóház lokációja ideális: a Zichy Jenő utcába pont be is lehet hajtani a Bajcsy-Zsilinszky útról, a garázsból kilépve a Belváros innen már csak egy öt perces sétára van.

A parkolási díj 480Ft/óra – ami ugyan 40 forinttal több mint ha az utcán állnék – viszont ezért a prémiumért három dolgot biztosan kapok: egyrészt van hely, másrészt nem esik rá az eső meg a hó, harmadrészt pedig nagyobb biztonságban van az autó. 

Az sem elhanyagolható, hogy a hátsó kijáraton kihajtva könnyen vissza is lehet majd jutni a Bajcsyra, így távozáskor sem kell kiborulni azon, hogy vajon mennyi idő lesz, amíg kijutunk a zsúfolt Belvárosból? Elárulom: nem sok.

Végül sikerült bejutnom a Belvárosba kocsival, de végül mégsem kellett behajtanom az V. kerületbe, elég volt a peremén, a VI. kerületben egy parkolóházban megállni.

Megközelítés az rendben van

Ritka az olyan parkolóház, aminek két bejárata is van, az EZ Park Opera parkolóház viszont pont ilyen! A garázsba ugyanis az Ó utca felől is be lehet hajtani. Az utcában haladva tábla is jelzi, hogy hamarosan garázs bejáratához érünk, így aki figyel biztosan nem téveszti el egyik kaput sem. Az egyedüli probléma – de ez általános jelenség – hogy a parkolóház homlokzata, nagyon belesimul az utcaképbe.

– Az autósok észreveszik így a garázst?

„Az arány lehetne jobb is: ez a garázs inkább egy lakóépületnek néz ki, mint egy vevőcsalogató parkolóháznak.”

– állítja Kugel Tibor az EZ Parkolók Kft. igazgatója.

A túl harmonikus homlokzat kommunikációs szempontból olyan hátrányos helyzetet termet, amit az üzemeltetőnek fokozott marketing és reklám tevékenységgel kell ellensúlyoznia. Jó lenne, ha az épület küllemében is kommunikálni tudná a parkolási szolgáltatást, de ez már más lapra tartozik.

Bejárat a négyzeten

A parkolóház egyik legfontosabb része a bejárata, hiszen ezen a ponton hajtunk be autóval az épületbe, így nagyon lényeges, hogy jól látható legyen.

– De mi van, ha valaki véletlenül tovább megy, mert elbambul?

„Ha ezt valaki elnézi és tovább hajt, akkor valószínűleg már nem fog ide visszajönni. Más garázsoknál is ugyanez a helyzet.”

– fejti ki véleményét Kugel Tibor, az EZ Parkolók Kft. igazgatója.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Az EZ Park Opera parkolóház viszont szerencsés ilyen szempontból, mivel – mint azt korábban írtamkét bejárata (és két kijárata) is van. Mindkét helyen ki van írva a nyitva tartás, az óradíj, a bérletárak és a házirend is, ami eddig OK is.

Jónak mondható még, hogy bejárati és a kijárati terminál is síkban van: azaz a jegy és a bérlet kezelésénél szerencsére nem kell nyomni a féket. A jegykezelő terminál a kocsi ablakán kinyúlva akrobata mutatvány nélkül, könnyen elérhető. Az Ó utcai kijáratra viszont – ha valaki az emeletről érkezik – már nehéz ráfordulni egy nagyobb autóval. 

Okosan elrendezett belső terek

A földszinten a belmagasság 2.6 méteres, ami kiválónak mondható, de az emeleteken is több mint 2.0 méter, így terepjáróval, egyterű autóval is gond nélkül fel lehet hajtani. A be- és kijáratok, valamint a rámpák is két nyomvonalúak, így forgalmi torlódás emiatt biztosan nem keletkezik. A parkolóhelyek szélessége is megvan minimum 2.4 méter, hosszúságuk pedig eléri, vagy meghaladja az 5.5 métert. A parkolóházban az előírt számú mozgáskorlátozott parkolóhely is kialakításra került. A garázs egyik előnye az is, hogy a rámpák egyenesek: spirálrámpa tehát nincs, így gyomorémelygésre nem kell számítani.

– A parkolóhelyek közötti oszlopok távolsága sajnos adott, de mit lehet ezzel csinálni?

„Sajnos ez nem mint az okostelefon, hogy ha kiderül, hogy valami hiba van, azt „frissítik”. Ezek az oszlopok még ötven év múlva is pont ott lesznek, mint ma.”

– meséli Kugel Tibor, az EZ Parkolók Kft. igazgatója.

Szóval mindenképp jobb, ha az ezzel kapcsolatos stresszt elengedjük, az életünk csak jobb lehet tőle. De azért legyünk résen: mivel elég sűrűnminden második parkolóhelynél – találunk oszlopokat, így akinek nagyobb autója van, annak jobban oda kell figyelni a parkolásnál.

Változatos fizetési lehetőségek

Az EZ Park Opera parkolóházban rengetegféleképpen lehet fizetni: a földszinten található diszpécser irodában kézi pénztár üzemel, de van bankjegy elfogadására alkalmas fizető automata is arra az esetre, ha valaki nem akar a pénztárnál sorban állni. Céges autók esetén az ÁFÁ-s számlát helyben megírják, nem kell postázni sehova sem a parkolójegyet. A garázsban igénybe vehető a mobilfizetés is, sőt a PARKL applikációjával akár parkolójegy húzása nélkül is használható a garázs. A bérletes ügyfelek számára biztosított az átutalásos fizetési mód is – tiszta Amerika.

Nem hagyják elveszni az ügyfeleket

A parkolóházba behajtva már a földszinten tájékoztatást kapunk a szabad parkolóhelyekről. A szintekre való fel és lehajtást segítő táblák mellett a gyalogosforgalmat, a liftet, a lépcsőházat és a személy- és vészkijáratot jelző táblák is jól láthatók. A parkolóhelyek számozottak, így könnyebb megjegyezni hová parkoltunk. Az emeleten a béreltesek által igénybe vett parkolóhelyek külön jelölést kaptak. 

A garázsban a szinteknek egyedi színezését hiányoltam, valamint a parkolóhelyek felett sem világít az egyedi helyfoglaltságjelző lámpa piros-zöld fénye. Ennek ellenére mégis könnyen el lehet igazodni. Egy új műgyanta burkolat, a falak és a mennyezet festése viszont igazán sokat tudna javítani az összhatáson.

Energiatakarékos megoldások
és egyéb hozzáadott értékek

Az EZ Park tudatosan ügyel a garázs energiagazdálkodására és a zöld parkolási megoldásokra. A parkolóházban LED-esre cserélték a világítótesteket, és múlt évben felszerelésre került egy nagy kapacitású (50KW-os) villámtöltő. Az emeleteken mozgásrézékelők kapcsolják a lámpákat, ha autó érkezik.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Az EZ Park egyik legnagyobb hozzáadott értéke mégis az internetes jelenléte és a közösségi média oldalai. A garázsban motorkerékpár és kerékpár tárolása mellett kerékpár és autó kölcsönzésére is van lehetőség. A cég munkatársai akár készek leparkolni az ügyfél helyett is az autóját, ha annak sietős a dolga. A földszinten pedig étel- és ital automaták is találhatók.

Pro és Kontra
5 dolog, ami problémás:
Egyértelműen a tervezési hibák 
5 dolog, ami tetszett: 
Hozzáadott értékek
– A parkolóház kívülről lehetne feltűnőbb + Kiváló lokáció
– Nagyobb autóval nehezebb manőverezni  + Udvarias kiszolgálás
– A kihajtás egy helyen ügyességet kíván  + Változatos bérletkategóriák
  + Web és Facebook oldal
  + Elektromos töltő

Az EZ Park Opera parkolóház a tervezésből fakadó apróbb hiányosságokat udvarias kiszolgálással, a szolgáltatások széles választékával és aktív közösségi média jelenléttel sikeresen tudja kompenzálni.

Az EZ Park egyedülálló kezdeményezése a gyerekeknek szóló Varázslatos parkolóház rajzverseny.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Adatlap – EZ Park Opera parkolóház
Cím: 1066 Budapest, Zichy Jenő utca 9. Terület: 12.000 m2
Üzemeltető: EZ Parkolók Kft.  Be és kijáratok: 2-2db
Típus: Parkolóház Liftek: 1db
Építés éve: 1996  Lépcsőház: 1db
Férőhelyek: 404 db  Szintek száma: Földszint + 7 emelet