Varázslatos Parkolóház címmel második alkalommal rendez gyermekeknek rajzversenyt az EZ Park garázshálózat. A rajzolás öröméről, a gyermekek rajzoláshoz fűződő viszonyáról és a rajzkészség fejlesztésének lehetőségeiről Moizer Zsuzsa képzőművészt – a rajzverseny zsűrijének tagját – kérdeztük.

Mit jelent a gyerekek számára a rajzolás manapság, az okostelefonok korában?

Moizer Zsuzsa: Egy gyerek nem csak szóval képes kifejezni magát – hanem sok más módon is – a rajzolás egyike ezeknek a kifejezési formáknak. A gyerekek imádnak rajzolni – sokkal jobban, mint mi felnőttek – a képek, tárgyak, de főleg az élőlények ábrázolása mély örömet okoz nekik.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy gyereknek a rajzolás egyfajta kifejezési forma is.

Fiatal korban a gyerekek még érzésekből és képzeletből rajzolnak. Az élmények persze lehetnek pozitívok és – sajnos előfordul, hogy – negatívak is.

Szülőként mit lehet tenni a siker érdekében? Hogyan lehet fejleszteni egy gyerek rajzkészségét?

A szülő annyit mindenképpen megtehet, hogy biztosítja a „tárgyi feltételeket” – azaz a papírt és a színes ceruzát – hozzá: a gyerekeket viszont nem kell félteni, fejlődnek ők maguktól. Manapság – amikor az okostelefonok tömegesen elterjedtek – azért persze érdemes ügyelni arra, hogy a gyerek – például a rajzolás révén – fejlessze kézügyességét és a képzelő erejét. Egy gyerekben a rajzolási készségek kifejlődése hosszú folyamat, évek hosszú sora kell hozzá, hogy a kezdeti firkákból valósághű kis műalkotások születhessenek. A legtöbb, amit telhetünk, hogy adjuk nekik időt. Egyszóval a türelem – ebben az esetben – szép rajzokat terem.

A parkolás mennyire jó téma egy gyerekrajz-versenyre?

A gyerekek számára a rajzolás játékos tevékenység, így sok olyan téma jöhet szóba, ami jó lehet. A városi élet egy gazdag és kiváló téma: a közlekedés, az autók, a kerékpárok – vagy épp az EZ Park parkolóházai – is lehet olyan téma, ami beindítja egy gyerek fantáziáját. Sőt olyan is van, hogy egy adott részelt fokozottan is hat a gyerekekre, ezt onnan lehet észre venni, hogy valamit túlhangsúlyoznak a rajzokon, pl. az autókon nem négy hanem nyolc kerék van.

 
 

Eddig már több mint 700 rajzot küldtek be, ami több mint háromszor annyi, mint tavaly. A szervezők szerinte ez még a legvadabb várakozásaikat is felülmúlta, te mit szólsz hozzá?

Lenyűgöző! Ha szarkasztikus akarnék lenni azt mondhatnám a úgy látszik a gyerekeknek is megvan a maguk véleménye a parkolásról. Az eddig beküldött rajzokat áttekintve viszont van köztük néhány hihetetlenül érdekes és izgalmas alkotás is.

A kihívást a gyerekek abszolút pozitívan fogták fel. Néhányan – le a kalappal – komolyan odatették magukat az idei versenyben.

Úgy gondolom, jó döntés volt az EZ Park részéről, hogy a cég társadalmi felelősségvállalásának részévé tette, hogy az egészség megőrzés mellett a gyerekek számára is különféle lehetőségeket teremtenek képességeik fejlesztésére.

 
Mit gondolsz a beküldött rajzok színvonaláról? Hogy látod, jobban rajzolnak-e a mai gyerekek, mint mi, vagy a szüleink – nagyszüleink rajzoltunk?

Jól láthatók a különbségek a nagycsoportos óvodás és az iskolás gyermekek rajzai között. Tízéves kor alatt még szárnyal a gyermekek fantáziája, a fókusz a gyermek belső világán van, a rajzokban az érzelemvilág, a képzelet dominál. Például az egyik beküldött rajzon a „varázslatos parkolóház” víz alatt van és halacskák úszkáltak körülötte. Tíz éves kor felett a gyermekek rajzaiban megjelenik a realitás, a kifelé fordulás, hangsúlyosabbá válnak a dolgok, előfordul, hogy térbeli alakzatokat is próbálnak megrajzolni. A generációváltás talán a téma ábrázolásban érhető tetten: szüleink rajzaiban nyilván nem jelenhettek még meg olyan – manapság felkapott – dolgok, mint például az okostelefon vagy az elektromos autó, vagy épp a parkolóházak. Azt pedig, hogy unokáink miket fognak majd rajzolni, egyelőre elképzelni sem tudom.

Mi az, ami a legjobban tetszik az idei EZ Park Varázslatos Parkolóház rajzversenyben?

Egy rajzverseny egy gyerek számár mindenképp önbizalomerősítő, kvázi a rajzverseny léte már önmagában egy pozitív dolog. Ezen kívül jók a díjak, de az EZ Park hozzáállását ismerve mondhatom, hogy szinte természetes! A mountainbike kerékpár, az állatkerti belépő, valamint a szülőknek szóló parkolóház bérlet – aminek az értéke több tízezer forint – jó kombináció. Ezek a dolgok praktikusak, a szülőt és a gyereket is egyaránt motiválják. Ez pedig különösen jó tud lenni, ha gyermek épp maga sem tudja, hogy mit is kellene rajzolnia…

A Varázsaltos Parkolóház Rajzversenyre 2017. November 15-ig lehet még jelentkezni. A játék leírása az EZ Park weboldalán vagy ide kattintva érhető el: Varászaltos Parkolóház Rajzverseny.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!